Лабораторія технології виробництва і переробки продукції вівчарства
Завідувач лабораторії – кандидат сільськогосподарських наук В.С. Яковчук
Наукові здобутки:
* Технології:
-пасовищного утримання овець із порційним використанням травостою;
-штучного осіменіння овець з використанням нових технічних засобів (а.с. SU № 1042745, патент UA № 51164А), що забезпечує потоковість технологічного процесу і відповідає зоогігієнічним вимогам при продуктивності 180-200 і 56-60 голів за годину.
* Ресурсозберігаючі технології:
- вирощування резистентних ягнят у період підсису на основі ранньої профілактики основних незаразних захворювань ягнят і диплококової септицемії при їх збереженості до 95-96 % (а.с. SU № 1404071; а.с. SU № 1729010);
- інтенсивної відгодівлі ягнят на основі ранньої профілактики гельмінтозів, нових технологічних способів використання кормових засобів та біологічно активних препаратів (патент UA 35212A).
* Технологічний проект “Зоотехнічні і ветеринарні правила вирощування племінних ремонтних баранців і ярок”.
* Технології і технологічні засоби:
- доїння овець (а.с. SU № 1512531; патент UA № 51164А) на шестистанковій, одностанковій та двохстанкових установках з контролем кількості і якості надоєного молока при значному зниженні (в 2-3 рази) її бактеріальної забрудненості і продуктивністю 105-110, 40-45 і 96-100 гол./год;
- Виробництва і формування бринзи і твердих сирів (патент UA №8313; UA №7092А).
Ресурсозберігаюча технологія інтенсивної відгодівлі ягнят |
Тушки інтенсивно відгодованих ягнят |
* Технологія швидкісного стриження овець з використанням технологічних прийомів, електростригальної машинки МСУ-200А з прямим натискувальним механізмом та опорним поясом стригаля (патент UA № 15900).
* Технологія первинної обробки вовни з використанням фізичних факторів, яка забезпечує збереження природних властивостей та підвищення технологічності її при глибокій переробці за рахунок розташування штабельків (патент UA № 29671; UA № 33942А).
* Технологія глибинної переробки вовни на трикотажне хутро, яка включає: кардочесання вовни, виготовлення чесаної стрічки, в’язання хутра, його обробку (попереднє і заключне стриження, апретування ґрунту, тумбліровання ворсу хутра) і забезпечує одержання хутра з вовновим ворсом, що за фізико-механічними показниками значно перевищує вимоги стандарту і є конкурентоспроможним.
* Відомчі норми технологічного проектування “Вівчарські і козівничі підприємства” ВНТП-2005.
* Ресурсоощадні технології скорочення на 35-40 % втрат продукції вівчарства і переробки, розроблені на основі створеної концепції, що системно поєднує класифікацію втрат продукції галузі та методики їх визначення, які дозволяють одержувати конкурентоспроможну продукцію вівчарства з економічним ефектом 230-240 грн. у розрахунку на вівцю.
* 9 національних стандартів на продукцію вівчарства: вовну, овчини, шкурки ягнят, м’ясо-баранину, ягнятину та на “Вівчарство. Терміни і визначення”, “Вовна. Первинне оброблення. Терміни і визначення”.
Розробки лабораторії опубліковані в 315 наукових працях, захищені 23 авторськими свідоцтвами і патентами на винаходи.
|