Червона молочна порода
Українська червона молочна порода
Затверджена порода за наказом науково-технічної ради Міністерства аграрної політики та Української академії аграрних наук № 360/75 від 3 серпня 2005 року.
Створена методом складного відтворювального схрещування червоної степової худоби з англерською, червоною датською та голштинською червоно-рябої масті породами.
Являє собою чисельну за поголів'ям, поширену за ареалом, конкурентоспроможну за господарсько-корисними ознаками, спеціалізовану молочну породу з достатніми резервами для селекційного удосконалення як засобами чистопородного розведення, так і з подальшим залученням кращого світового генетичного матеріалу поліпшуючих порід за принципом відкритої системи. Середня продуктивність корів за кращу лактацію по породі становить 5755 кг молока; вміст жиру та білка в молоці 3,84% і 3,24%.
Структурні формування: жирномолочний та голштинізований внутрішньопородні типи; зональні типи: кримський, таврійський, центральний, східний та західний; заводські лінії: Цирруса 16497, Фрема 17291, Монарха 18965, Корбітца 16496, Ганнібала 25833, Рігела 352882 (4939), Кевеліе 1620273, Інгансе 343514 і Хеневе 1269391, Деірімена 1672325, Чіфа 1427381, Валіанта 1650414, Мейпла 1430145.
Оригінатори: Інститут тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова «Асканія-Нова» - Національний науковий селекційно-генетичний центр з вівчарства, Інститут розведення і генетики тварин УААН, Інститут тваринництва центральних районів, Одеський, Кримський та Луганський Інститути агропромислового виробництва, Кіровоградська і Запорізька сільськогосподарські дослідні станції.
Провідні племзаводи: «Широке», «Партизан» АР Крим, «Зоря» Херсонської області, «Більшовик», «Малинівка» Донецької області та «Чумаки», «Любомирівка» Дніпропетровської області та інш.