Асканійський тип української м'ясної породи свиней

Асканійський тип української м'ясної породи свинейЗатверджено наказом МСГіП № 367 від 31.12.1993 року як нове селекційне досягнення.

Тип створений в період 1981-1993 років шляхом складного відтворювального схрещування генотипів різного напрямку продуктивності (українська степова біла і ряба, бельгійський та німецький ландрас, дюрок, полтавсько-білоруський тип). Генеалогічна структура: 5 ліній, 14 родин.

Жива маса кнурів досягає 330-420 кг, довжина тулуба 186-199 см, свиноматок -відповідно 229-270 кг та 164-175 см.

Свиноматки мають 12 і більше добре розвинутих та рівномірно розташованих сосків, що засвідчує їх високі відтворю-вальні якості. Багатоплідність становить 10,5-11,0 поросят на опорос, маса гнізда в два місяці - 180-200 кг.

Асканійський тип української м'ясної породи свинейПри інтенсивній відгодівлі молодняк досягає живої маси 100 кг за 165-180 днів при витратах кормів - 3,2-3,4 корм.од. Вихід м'яса в туші становить 61-62% при товщині шпику на рівні 6-7 грудних хребців - 20-24 мм.

При схрещуванні тварин асканій-ського типу як в материнській, та і батьківській формах багатоплідність свиноматок підвищується до 11,5 і більше поросят на опорос, скороспілість - на 4,2-6%, витрати кормів знижуються до 8,0%.

Основні лінії: Цикорія, Цианіта, Ци-муса, Цоколя, Цикла.

Оригінатори: Інститут тваринництва степових районів імені М.Ф.Іванова "Асканія-Нова" - Національний науковий селекційно-генетичний центр з вівчарства НААН.

Племінні господарства: племзавод "Таврійські свині", племрепродуктори: "Асканія-Нова", ДПДГ Інституту рису Херсонської області.