Новини

Вічна пам'ять

11.11.2021

Вічна пам'ять

 1

06.11.2021 року пішла із життя "мати золотого руна", автор однієї з кращих вітчизняних порід овець - асканійської м'ясо-вовнової, доктор сільськогоспо-дарських наук, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, головний науковий співробітник Інституту тваринництва "Асканія-Нова" - ПОЛЬСЬКА ПАРАСКОВІЯ ІВАНІВНА. 

Польська П.І. – відомий в Україні і за її межами вчений-селекціонер у галузі вівчарства. В Інституті тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова «Асканія-Нова» - Національному науковому селекційно-генетичному центрі з вівчарства пропрацювала понад  60 років.  Вагомим її  внеском у зоотехнічну науку і практику породотворного процесу у вівчарстві є розроблення методів виведення унікальних генотипів, їх  практичне створення і впровадження у виробництво. Створені два інтенсивних типи овець  – асканійські кросбреди і асканійські чорноголові, це   тварини з принципово новим поєднанням селекційних ознак, які не мають аналогів у світовій практиці. Ці типи стали основою для виведення   першої вітчизняної м’ясо-вовнової породи – асканійської м’ясо-вовнової з кросбредною вовною з п’ятьма внутрішньопородними типами, автором якої є П.І.Польська.

Вона є автором понад 320 друкованих видань: статей, книг, рекомендацій, проектів з питань породотворення та селекції у вівчарстві, має дев’ять авторських свідоцтв.  Розробила понад 35 селекційно-генетичних програм з вівчарства державного та регіонального рівня. Як фахівець-патріот постійно ставила перед Урядом питання  щодо збереження унікального державного генофонду галузі вівчарства в Україні.

        Впродовж 1993-1998 рр. П.І. Польська працювала в експертній Раді з зоотехнії та ветеринарної медицини ВАК України, і протягом 1996-2008 рр. – член спеціалізованої вченої ради Херсонського державного аграрного університету  з захисту кандидатських дисертацій.  Вона очолювала засновану у 1926 році академіком Михайлом Федоровичем Івановим  наукову  школу  з питань породоутворення у вівчарстві, підготувала п’ять кандидатів с.-г. наук,  З використанням її селекційного досягнення, в Україні і за її межами захищено понад 30 кандидатських дисертацій.

            Завдяки цілеспрямованості, наполегливості, зацікавленості, допитливості, працелюбству, глибокій освіченості впродовж 20-ти років Парасковія Іванівна успішно здійснювала координацію наукових досліджень із проблем вівчарства України.

         За значний внесок у розвиток зоотехнічної науки та активне впровадження результатів наукових досліджень у виробництво П.І. Польська  відзначена Державною премією України в галузі науки і техніки 1999 року, Почесною відзнакою Президента України (1996), Почесною відзнакою Української академії аграрних наук (2006),Почесними грамотами Кабінету Міністрів України (2002 р), Міністерства аграрної політики (1996, 2000 рр),. Української академії аграрних наук (2000, 2005 рр.), Почесною грамотою Верховної ради (2020 р.).

             Серед нагород вченого-селекціонера також медалі «За доблесный труд», «Изобретатель СССР», «За трудовое отличие», «50 лет Победы в Великой Отечественной войне», та памятна медаль М. І. Вавілова, чисельні нагороди Національної академії аграрних наук України, органів регіональної влади.

За цикл наукових праць  з теорії породоутворення у тваринництві Польській П.І. присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки та призначено Державну стипендію видатних діячів науки (1999 рік).

Колектив Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова «Асканія-Нова» - Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства глибоко сумує з приводу смерті  Польської П.І. та висловлює щире співчуття рідним і близьким.

Світла пам'ять про Парасковію Іванівну назавжди залишиться в наших серцях.

Вічна пам’ять…

2