Селекційне досягнення в рослинництві

Сорт стоколосу безостого "Скіф"

stokolosСтоколос безостий сорту Скіф

(Розробники – Інститут тваринництва степових районів  ім. М.Ф.Іванова „Асканія-Нова” Інститут кормів УААН

                  автори –  Бова В.М.                                                                                         Бабич А.О., Бугайов В.Д.

              Свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин № 08752 від 26.12.2003 р.

Сорт створений шляхом масового та індивідуального відбору з дикорослих форм стоколоса безостого, поширеного на цілинному степу Державного Біосферного заповідника „Асканія-Нова”. Належить до верхових рихлокущових кореневищних багаторічних злаків.

Висота рослин в період повної стиглості – 100-150 см. Кущ - прямостоячий, середньої щільності. Листя лінійні шириною 1,0 - 1,5 см, не опушені. Суцвіття – напіврозлога прямостояча волоть довжиною 15,0 – 20,0 см. Насіння – сплющена темно-коричнева зернівка довжиною 0,8 - 1,2 см заключена в темно-сірі цвіткові луски. Маса 1000 насіння – 2,70 – 3,20 г.

Повного розвитку рослини сорту досягають на другий рік. Мають високу посухо- та зимостійкість. Швидко відростають навесні, а також після скошування і стравлювання. Вегетаційний період від початку відростання до повної стиглості насіння становить 95-100 днів. Період продуктивного довголіття складає 10 і більше років.

За роки випробування урожайність зеленої маси стоколоса безостого сорту Скіф становила в середньому 225 ц/га, сіна – 45,6 ц/га, що на 18,0 і 15,6% перевищувало продуктивність сорту-стандарту Дніпровський, відповідно. Урожайність насіння була на рівні стандарту – 4,7 ц/га.

Сорт пройшов державне сортовипробування, занесений до Реєстру сортів рослин України і рекомендований для створення високопродуктивних сінокосів та пасовищ в умовах Степу.

Стоколос цього сорту доцільно використовувати як компонент бобово-злакових травосумішок при створенні культурних пасовищ і сінокосів в прифермських сівозмінах та на природних кормових угіддях.

Вирощуванням і реалізацією насіння стоколосу безостого сорту Скіф займається ДПДГ „Асканія-Нова”.